Secret Phrases, Private Keys și Public Keys
Sfaturi pentru începători

MGStaking
3 min readJan 17, 2022

Pentru a vă oferi informația minimă de care aveți nevoie pentru evitarea rezultatelor nedorite în mediul crypto trebuie mai întâi să ințelegeți următorii termeni și relațiile dintre aceștia.

Secret Phrase (Fraza Secretă) — o secvență de cuvinte acționând sub forma unei chei private mamă (private master key) ce cuprinde un numar nelimitat de chei private derivate. Fraza Secretă este folosită în mod obișnuit de portofelele crypto pentru a securiza fondurile proprietarilor.

Notă: Este foarte important să dețineți Fraza Secretă (acest private master key) deoarece de la aceasta se poate ajunge la wallet-urile/cheile private derivate, dar invers nu pentru ca funcția injectivă ce stă la baza lor funcționează într-un singur sens.

Private Key(Cheia Privată) — o cheie derivată dintr-o fraza secretă. Fiecare cheie privată vine cu o cheie publică. Ea are control deplin asupra fondurilor legate de cheia publică cu care este cuplată.

Notă: în momentul acesta aplicatia Maiar foloseste fraza secretă pentru a accesa doar prima cheie privată si cheia sa publică.

Public Key(Cheia Publică) — este echivalentul IBAN-ului pe blockchain. În mod simplu Cheia Publică poate fi explicată ca adresa pe care cineva o poate distribui pentru a primi criptomonede. Activitatea fiecărei adrese poate fi urmarită prin blockchain explorers (Elrond Explorer, Elrond Scan).

Cum să va păstrați fondurile în siguranță?

Cea mai importantă măsură este păstrarea Frazei Secrete (Secret Phrase — 24 cuvinte) în format fizic. Indiferent de mondul în care interacționați cu blockchain-ul, prin fisiere criptate (json+parola), prin aplicatia Maiar, prin Maiar DeFi Wallet sau prin Ledger, trebuie să vă scrieți Fraza Secretă fizic și să o păstrați în siguranță.

O alternativă bună pentru hârtie, material ce se poate deteriora, sunt instrumentele speciale de salvare fizica. Un exemplu bun îl reprezintă Kryptodots, un sistem ingenios de plăci metalice rezistente în timp. Pentru maximaliștii rețelei Elrond exista și o ediție specială Elrond.

Avertisment:

  1. Nu fotografiați Frazele Secrete, nu le salvați pe hard-uri și pentru că acum sunt disponibile Maiar App si Ledger (cele mai sigure moduri de interacționare cu blockchain-ul) evitați conectarea prin fișierul json+parolă în mod special dacă știți ca nu vă luați măsuri de securizare pe device-urile voastre.
  2. Nu folosiți Frazele Secretie în alte locuri în afară :
  • Aplicația Maiar (verificați mereu că aveți instalată aplicația corectă)
  • Dispozitivele Ledger (folosiți mereu dispozitive procurate de la vânzători autorizați)
  • Web Wallet: wallet.elrond.com (verificați mereu ca adresa să fie cea corectă)

Oamenii sunt păcăliți de obicei în următoarele moduri:

  • Își dau de bunăvoie Frazele Secrete scammer-ilor care falsifică identitățile adminilor sau membrilor echipelor proiectelor crypto.
  • Completează Frazele Secrete pe site-uri Scam de obicei distribuite lor de către scammer-ii de menționați și mai sus.
  • Accesează site-uri Scam, descarcă și instalează Software Scam precum Keylogger-e care permit scammer-ilor accesul la activitatea dispozitivelor lor.
  • Salvează backup-uri sau chiar Fraze Secrete în cloud sau pe email-uri folosind adrese de email compromise sau cu securitate redusă și sunt ulterior hack-uiți.

Simplifică totul! Păstrează-ți Fraza Secretă fizic și folosește aplicația Maiar sau Ledger pentru cea mai sigură experiență.

Rămâneți în siguranță!

Links:
- Maiar
https://maiar.com/
- Elrond Wallet
https://wallet.elrond.com/
- Ledger
https://www.ledger.com/
- Kryptodots
https://kryptodots.com/

--

--